Dierlijk slachtafval vacuüm transporteren

Toepassingen

Zuigtransport van:

 • Restdelen van fileerlijnen.
 • Slachtafval slachtlijnen.
 • Vanuit de bloedopvang naar silo.
 • Mest en ongeboren mest.
 • Huiddelen en kopdelen kalveren en runderen.
 • Botdelen.
 • Orgaandelen.

Vraagstelling

Vacuum transport slachtafvalEen Pluimvee fileerbedrijf of slachterij heeft in het algemeen een of meer fileer- en/of slachtlijnen gebouwd door Stork Systemate Numafa of Meyn Oostzaan. Aan het begin van de lijn wordt geslacht product, de borstkap, gestoken op een houder, een soort kettingband. Vervolgens voeren de producten door meerdere stations van de machine, ook wel modules. Op ieder punt vindt een bewerking plaats om de borstkap verder op de delen waarbij restafval vrijkomt: vellen, botjes met afvalvlees en als laatste een karkas. Al dit restafval gaat via afzonderlijke trechters met eigen afsluitsysteem naar een leiding. Deze drie leidingen zijn met elkaar verbonden en komen uit op een cycloon waar het product van de lucht gescheiden wordt. Onder het cycloon bevindt zich een klep die het product laat vallen in een kunststof bak. De hele cyclus van wegzuigen per punt, lossen, pompenbesturing en reinigen wordt bestuurd door de software in de centrale PLC van het transportsysteem.

Vacuüm transport Systematic Vacuum

Voor het vacuüm transporteren van slachtafval biedt Systematic Vacuum een complete oplossing om dit snel, veilig en goed te doen. Nodig want er komen circa 50 producten per minuut in iedere trechter. Afhankelijk van het volume van de trechter en het formaat van het product wordt de afsluiter onder de trechter na een bepaalde tijd open gestuurd. Dan blokkeren andere trechters op dezelfde lijn. Het product wordt met hoge snelheid uit de trechter gezogen en getransporteerd door de centrale leiding naar de cycloon waar het wordt opgevangen. De afsluiter sluit weer en de afsluiter van de volgende in de lijn wordt geopend. Deze cyclus herhaalt zicht een aantal malen totdat de cycloon gevuld is met product, waarna het systeem belucht wordt. De vacuümpomp wordt afgesloten. De klep onder de cycloon opent en het product valt in de kunststof bakken.

Vacuum transport slachtafvalDe vacuümpompen houden het systeem onder vacuüm en zorgen voor de benodigde transportsnelheid. Aan het einde van de dag moet het systeem uiteraard worden gereinigd. Ook dit gaat geautomatiseerd. Een koud spoelsysteem reinigt de trechters en leidingen eerst voor, waarna er een zeepoplossing vanuit een verwarmde tank (CIP ) wordt gespoeld. Dit proces herhaalt zich een aantal malen en dan wordt nogmaals met koud water nagespoeld, geleegd en gestopt.

Kenmerken – voordelen

 1. Hoge capaciteit.
 2. Grote opvoerhoogte mogelijk.
 3. Geen verstoppingen.
 4. Zeer lange leidinglengte mogelijk.
 5. Zeer degelijk gebouwd systeem, geheel in RVS; geen slijtage van bochten en leidingwerk.
 6. Eenvoudige en degelijke pomptechniek met een minimum aan onderhoudskosten.
 7. Laag energieverbruik.
 8. Efficiënte besturing waarbij alle functies zijn geïntegreerd.
 9. Geen olieafval, geen filters.
 10. Geen last van doorslag naar de vacuümpompen.
 11. Reinigingsysteem geïntegreerd.
 12. Klantgerichte software in de gewenste taal met uitgebreide bedieningsmogelijkheden.
 13. Lange ervaring van Systematic Vacuum binnen deze sector met vele verschillende producten.
 14. Vele referenties.

Hoogwaardige technieken

Systematic Vacuum biedt voor deze toepassingen een complete turnkey oplossing bestaande uit: opvangtrechters, afsluiters, transportleidingwerk, cyclonenunit, vacuümpompen, besturing, processoftware, reinigingsysteem.

Trechters, leidingwerk, afsluiters en cyclonenunit zijn volledig van RVS en daardoor vrij van onderhoud. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk, afhankelijk van de situatie ter plaatse.

Het pompensysteem is ontworpen voor het behalen van een diep vacuüm, hoge transportsnelheden, hoge levensduur, lage energiekosten en lage onderhoudskosten. Het is opgebouwd uit de meest moderne pompentechniek, speciaal geselecteerd voor deze toepassing.

De door ons ontwikkelde besturing stelt het proces nauwkeurig in, bewaakt, controleert en corrigeert het proces.

Referenties

Vooraanstaande pluimveeverwerkende bedrijven, kalvenslachterijen, huidenverwerking, varkensslachterijen in Nederland en België gebruiken dit systeem sinds vele jaren. Vraagt u naar de ervaringen bij onze klanten.