Drogen met vacuüm

Toepassingen

 • Nauwkeurig en homogeen nadrogen opencellige levensmiddelenproducten.
 • Drogen elektronische producten na productie of reiniging zoals printplaten, telefooninstallaties, computers, schermen.
 • Drogen metaalproducten zoals hydraulische componenten, nozzles, injectoren na reiniging in reinigingsbaden.
 • Drogen gecompliceerde kunststofproducten na reinigen en spoelen.
 • Snel drogen gecompliceerde producten met veel doorgangen en holtes na reinigingsbaden.
 • Snel drogen elektronische producten na brandschade.

Vraagstelling

VacuumdrogenVeel producten moeten tijdens het productieproces of als eindproces worden gedroogd. De meeste droogprocessen gaan uit van het principe van warmteoverdracht van buiten naar binnen of door verschil in relatief vochtgehalte tussen het oppervlak en de omgeving. Er ontstaat transport van damp. Deze processen werken zolang de vochtkernen ook kunnen worden bereikt. Als het vocht dieper of ingesloten zit, worden de droogtijden zeer lang, vanwege de lange transportweg. Bij deze processen is de bottleneck het veel energie kostende droogproces.

Vacuümdrogen Systematic Vacuum

Met vacuümdroging van Systematic Vacuum hebt u een zeer goede oplossing in handen. Het principe van vacuüm drogen is het volgen van de kookpuntscurve van het te verdampen product, veelal water. Het complete product gaat in de vacuümkamer waar de druk wordt verlaagd tot deze de verzadigde dampspanning bereikt. Vanaf dat moment verdampt het water en wordt door de vacuüminstallatie afgevoerd.

VacuumdrogenIn de meeste gevallen is de soortelijke warmte van het te verdampen product water veel lager dan die van het basismateriaal. Het basismateriaal zorgt ervoor dat de temperatuur slechts weinig daalt of helemaal niet zoals bij metalen. De druk/het vacuüm bereikt iedere plaats, dus overal verdampt het vocht. Zo ontstaat een homogene droging binnen zeer kort tijdsbestek, terwijl het product niet opwarmt, is dus niet temperatuurbelast. Een groot voordeel voor veel producten.

Kenmerken – voordelen

 1. Zeer korte droogtijd.
 2. Homogene droging.
 3. Controleerbaar en reproduceerbaar proces.
 4. Degelijke, sterke vacuümkamer volledig in RVS voor lange levensduur; op maat gebouwd voor de locale situatie.
 5. Zeer moderne pompentechniek: geen waterverbruik, laag stroomverbruik, lage onderhoudskosten, lange levensduur.
 6. Klantgerichte software in de gewenste taal met uitgebreide bedieningsmogelijkheden.
 7. Lange ervaring van Systematic Vacuum binnen diverse industrieën.
 8. Vele referenties

Hoogwaardige technieken

Systematic Vacuum ontwikkelde de vacuümdroger specifiek voor deze toepassing. Het is een turnkey machine bestaande uit: vacuümkamer, pompensysteem, besturing en software, logistiek voor toe- en afvoer.

De vacuümkamer is volledig van RVS en daardoor vrij van onderhoud. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk, afhankelijk van de situatie ter plaatse. De wijze van invoer van de producten in de vacuümkamer is bepalend voor de keuze van de deur en het invoersystemen. Er bestaat ook een turnkey oplossing voor bestaande vacuümkamers.

Het pompensysteem is ontworpen voor het behalen van een diep vacuüm, noodzakelijk om van lage aanvangvochtgehaltes te komen tot het gewenste eindresultaat. Het pompensysteem is opgebouwd uit de meest moderne geheel drooglopende pompentechniek waarmee u stoom, energie, water en onderhoudskosten bespaart .

De door ons ontwikkelde besturing stelt het proces nauwkeurig in, bewaakt, controleert en corrigeert het proces. Er zijn diverse presetmenu’s in te stellen voor verschillende producten en beladingen.

Referenties

Vooraanstaande fabrikanten zetten dit systeem sinds vele jaren in met bovengenoemde toepassingen. Vraagt u naar de ervaringen bij onze klanten.