Vacuüm koelen

Toepassing

Vacuüm koelen van champignons, groenten, fruit, tabak en bloemen.

Vraagstelling

VacuumkoelenVeel Gft producten worden vers geteeld en geoogst. Direct na telen ontstaat afbraak van product omdat het wil doorgroeien maar geen voeding meer krijgt. Het door temperatuur gestimuleerde groeiproces wordt bij 2- 4 graden sterk vertraagd. Het product wordt daarom na het oogsten op pallets in een koelcel gereden waar het in 8 – 10 uur de gewenste temperatuur bereikt. Het is belangrijk dat de afkoeling zo homogeen mogelijk geschiedt om de kern van het product te bereiken.

Hoe sneller het afkoelproces zich voltrekt, hoe lager het uitvalpercentage en hoger de kwaliteit, maar bij de standaard koeltechnieken is het niet mogelijk sneller af te koelen. Het proces voltrekt zich immers puur door warmteafgifte van buiten naar binnen met grote blokkades omdat de producten in kratjes zijn gestort en verzameld op pallets.

Vacuüm koelen Systematic Vacuum

Systematic Vacuum biedt met vacuüm koelen de perfecte oplossing voor GFT producten die open van structuur zijn en voor een groot gedeelte bestaan uit water. Het koelprincipe berust op het verdampen van een zeer klein deel van dit vocht. De door de verdamping gegenereerde verdampingsenergie moet worden toegevoerd maar er is geen warmteoverdracht want het product is geïsoleerd in de vacuümkamer. Daarom wordt de verdampingsenergie ontrokken aan het overgebleven product.

VacuumkoelenProducten zoals champignons, groenten, fruit, tabak en bloemen zijn producten met een relatief lage soortelijke warmte ten opzichte van water. Hierdoor is maar weinig verdamping van water nodig voor een relatief hoge temperatuurval. De meeste van deze producten hebben een zeer hoog vochtgehalte en zijn open van structuur wat de verdampingssnelheid en homogeniteit na koelen bevordert. Voor dit soort producten is vacuüm koelen een ideale methode. Het is homogeen, snel, goed regelbaar, reproduceerbaar en heeft een lage hoeveelheid energie nodig per kilogram te koelen product.

Kenmerken – voordelen

 1. Zeer stabiele en nauwkeurige eindtemperatuur bij wisselende belading en omstandigheden.
 2. Korte cyclustijd.
 3. Lage onderhoudskosten.
 4. Lage energiekosten.
 5. Eigen concept vacuümkamer in volledig RVS, op maat gebouwd voor de toepassing.
 6. Robuust ontwerp.
 7. Moderne software waarbij de eindtemperatuur van het product leidend is.
 8. Ervaring met champignons koelen, groente, fruit, tabak.

Hoogwaardige technieken

Systematic Vacuum ontwikkelde voor dit proces een turnkey oplossing, ontstaan na langdurige proeven op praktijkschaal bij enkele champignontelers en Gft bedrijven. Een vacuüm koelinstallatie bestaat in hoofdzaak uit:

 • Een vacuümkamer of vacuümtunnel.
 • Condensatie installatie unit bij grotere vacuümkamers.
 • Vacuüm pompinstallatie.
 • Besturing.
 • Logistiek gedeelte, invoer en lossen.

De vacuümkamer is volledig van RVS en daardoor eenvoudig te reinigen. Bovendien ontstaat er geen roest bij beschadiging van de binnenzijde.

Het vacuüm pompensysteem wordt per situatie uitgelegd voor de benodigde capaciteit, temperatuur en belading. Daarbij houdt Systematic Vacuum optimaal rekening met de lokale omstandigheden binnen het kweekbedrijf.

Systematic Vacuum ontwikkelde de software voor de volledig automatische besturing specifiek voor deze toepassing. De software houdt rekening met variabelen van producten die per lading verschillen: meer of minder vocht, meer of minder belading, verschillen in aanvangstemperatuur. Het zuigvermogen van de installatie wordt geregeld op bovengenoemde variabelen zodanig dat de producteindtemperatuur na proces altijd hetzelfde en reproduceerbaar is. Voor het invoeren van het product in de vacuümkamer leveren wij verschillende systemen, afhankelijk van de situatie ter plaatse. Normale praktijk koelcycli met een duur van 15 – 60 minuten zijn haalbaar.

Referenties

Meerdere fabrikanten binnen de versteelt industrie passen dit systeem inmiddels toe. Vraagt u naar de ervaringen bij onze klanten.