Vacuüm bevochtigen

Toepassing

Bevochtigen ruwe tabakbalen.

Vraagstelling

Vacuum bevochtigenDe meeste tabakverwerkers hebben een magazijn geperste balen ruwe tabak, geïmporteerd uit verschillende tabaksproducerende landen. De voorraad staat er langere tijd en wordt later gemengd voor het verkrijgen van de juiste melange.

De tabak is geperst om het volume te beperken en gedroogd om schimmelvorming te voorkomen.
Voordat de tabak verder kan worden verwerkt moeten de balen uiteen worden genomen en dat moet zorgvuldig om breken van de stelen en bladeren te voorkomen. Een oplossing is de balen te Slicen en vervolgens aanvochten in een direct conditioning trommel, een DCC, maar hierdoor beschadigt een deel van het ruwe product en het heeft een te hoge temperatuurbelasting.

Vacuümbevochtiging Systematic Vacuum

Vacuum bevochtigenMet de vacuümbevochtiging van Systematic Vacuum krijgt u een perfect eindresultaat. De complete balen ruwe tabak worden de vacuümkamer ingereden. De kamer wordt gesloten en diep vacuüm getrokken waardoor een klein deel van het nog resterende vocht verdampt en er cellen ontstaan. Tegelijkertijd vergroot het nog aanwezige volume lucht in de tabak dat daardoor open komt te staan. Zodra het diepe vacuüm is bereikt, wordt zeer langzaam en gecontroleerd natte stoom ingelaten van een temperatuur lager dan 60 graden. De kamer wordt als het ware belucht met stoom dat voor een groot deel doordringt in de balen tabak en condenseert. De tabak wordt warm en vochtig. Als de druk is gestegen tot een bepaald niveau, wordt opnieuw vacuüm getrokken. Vervolgens wordt weer stoom toegelaten. Afhankelijk van de tabaksoort wordt deze cyclus meerdere malen herhaald. Het totale proces duurt 20- 30 minuten.

Kenmerken – Voordelen

  1. Zeer korte procesduur.
  2. Optimale bevochtiging tot in de kern door totale beheersing van het proces.
  3. Geen stoomverbruik door stoomstraal ejectors; hoge besparingen op stoomverbruik, waterverbruik en waterafvoer.
  4. Controleerbaar en reproduceerbaar proces; geen verschillen tussen zomer en winter.
  5. Geen koelsysteem nodig voor het terugkoelen van gecondenseerde stoom.
  6. Degelijke, sterke vacuümkamer volledig in RVS voor lange levensduur; op maat gebouwd voor de locale situatie.
  7. Zeer moderne pompentechniek: geen waterverbruik, laag stroomverbruik, lage onderhoudskosten, lange levensduur.
  8. Klantgerichte software in de gewenste taal met uitgebreide bedieningsmogelijkheden.
  9. Lange ervaring van Systematic Vacuum binnen de tabaksindustrie met vele verschillende tabaksoorten en persingen.
  10. Vele referenties.

Hoogwaardige technieken

Systematic Vacuum biedt een complete turnkey oplossing bestaande uit vacuümkamer, pompensysteem, besturing en software, logistiek voor toe- en afvoer.

De vacuümkamer is volledig van RVS en daardoor vrij van onderhoud. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk, afhankelijk van de situatie ter plaatse. De wijze van invoer van de producten in de vacuümkamer is bepalend voor de keuze van de deur en het invoersystemen. Er bestaat ook een turnkey oplossing voor bestaande vacuümkamers.

Het pompensysteem is ontworpen voor het behalen van een diep vacuüm, noodzakelijk om van lage aanvangvochtgehaltes te komen tot het gewenste eindresultaat. Het pompensysteem is opgebouwd uit de meest moderne geheel drooglopende pompentechniek waarmee u stoom, energie, water en onderhoudskosten bespaart.

De door ons ontwikkelde besturing stelt het proces nauwkeurig in, bewaakt, controleert en corrigeert het proces. Er zijn diverse presetmenu’s in te stellen voor verschillende producten en beladingen.

Referenties

Systematic Vacuum voerde diverse projecten uit voor vooraanstaande tabakfabrikanten in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Indonesië, Luxemburg, Hongarije en Engeland. Vraagt u naar de ervaringen bij onze klanten.