Sigaren vacuüm drogen

Toepassing

Vacuümdrogen van sigaren.

Vraagstelling

Vacuum drogen sigarenEen sigaar bestaat uit binnengoed, de tabakmelange, en een of meerdere lagen omblad of dekblad. Dit dekblad is een strook bladtabak dat op de wikkelmachine wordt afgewikkeld van een Bobine en gewikkeld om het binnengoed. De stroken dekblad worden verlijmd met watercelluloselijm dat voor het wikkelen op de strook wordt gespoten. Na het wikkelen van de dekbladen bevatten de buitenste lagen een overmaat aan vocht afkomstig van de lijm, dat in het binnengoed trekt. Als u verder niets doet aan het verhoogde vochtgehalte, zullen de sigaren in de verpakking gaan schimmelen, ze gaan groen uitslaan. Een ander probleem is dat de gewikkelde sigaren door het verhoogde vochtgehalte slap en moeilijk bewerkbaar zijn. Daarom moeten de sigaren worden gedroogd voordat ze gedeeld, gekopt en verpakt worden in een doos, blik of kunststof verpakking. Het ideale eindvochtgehalte is 12 – 15%.

Voor het drogen gaan de sigaren rechtop in trays waarin, afhankelijk van het formaat, circa 2500 sigaren staan. Er zijn verschillende technieken om de sigaren te drogen maar hier kleven verschillende nadelen aan:

Techniek

Nadelen

Ventilator aan de wikkelmachine of na wikkelmachine Relatieve vochtigheid beïnvloedt het resultaat, lange droogtijd, geen homogene droging
Plaatsen in ruimte met lage rel. vochtigheid Duurt lang, hoge energiekosten, groot magazijn nodig, hoge tussen voorraadkosten
Hoogfrequent drogen Hoge temperatuur, smaakverlies
Hete lucht drogen Hoge temperatuur, smaakverlies

Vacuüm drogen Systematic Vacuum

Vacuum drogen sigarenDe vacuümdroging van Systematic Vacuum kent grote voordelen ten opzichte van de andere genoemde technieken. Het eindresultaat is nauwkeurig in te stellen, er is geen temperatuurbelasting, en daardoor geen smaakverlies en geen invloed van de buitentemperatuur. Bovendien worden de sigaren door temperatuurverlaging minder slap, en zijn dus beter te verwerken. Ze drogen binnen een uur. Het systeem van Systematic Vacuum maakt het ook mogelijk om verpakte sigaren te drogen.

Kenmerken – voordelen

  1. Zeer korte droogtijd.
  2. Homogene droging.
  3. Controleerbaar en reproduceerbaar proces.
  4. Degelijke, sterke vacuümkamer volledig in RVS voor lange levensduur; op maat gebouwd voor de locale situatie.
  5. Zeer moderne pompentechniek: geen waterverbruik, laag stroomverbruik, lage onderhoudskosten, lange levensduur.
  6. Klantgerichte software in de gewenste taal met uitgebreide bedieningsmogelijkheden.
  7. Lange ervaring van Systematic Vacuum binnen de tabaksindustrie met vele verschillende sigaarformaten en specificaties.
  8. Vele referenties.

Hoogwaardige technieken

Systematic Vacuum ontwikkelde de vacuümdroger specifiek voor deze toepassing. Het is een turnkey machine bestaande uit: vacuümkamer, pompensysteem, besturing en software, logistiek voor toe- en afvoer.

De vacuümkamer is volledig van RVS en daardoor vrij van onderhoud. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk, afhankelijk van de situatie ter plaatse. De wijze van invoer van de producten in de vacuümkamer is bepalend voor de keuze van de deur en het invoersystemen. Er bestaat ook een turnkey oplossing voor bestaande vacuümkamers.

Het pompensysteem is ontworpen voor het behalen van een diep vacuüm, noodzakelijk om van lage aanvangvochtgehaltes te komen tot het gewenste eindresultaat. Het pompensysteem is opgebouwd uit de meest moderne geheel drooglopende pompentechniek waarmee u stoom, energie, water en onderhoudskosten bespaart.

De door ons ontwikkelde besturing stelt het proces nauwkeurig in, bewaakt, controleert en corrigeert het proces. Er zijn diverse presetmenu’s in te stellen voor verschillende producten en beladingen.

Referenties

Systematic Vacuum voerde diverse projecten uit voor vooraanstaande tabakfabrikanten in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Indonesië, Luxemburg, Hongarije en Engeland. Daar waar gebruik wordt gemaakt van natuurdekblad in een of meerdere lagen, passen de fabrikanten dit systeem al vele jaren toe. Vraagt u naar de ervaringen bij onze klanten.